14/07/2012

Ingrid Margrethe om dengang DIY hed 'Jørn Clevin'

Hvor tit har du ikke tænkt om alle mulige ting, "at det var også meget bedre, dengang jeg var barn.."? Det tager jeg sommetider mig selv i at tænke - selvom jeg er fuldt bevidst om, at jeg dermed har erklæret mig selv gammel og ude af trit med tiden.

Fx bliver jeg forarget på den nederen gammelklog-nostalgiske måde når jeg:
- Ser at en Magnum-is koster 24,- kr. (eller hvor meget den nu koster). "Dengang JEG var barn, kostede de altså kun 16,-!"

- Når jeg så istedet vælger en billig bamse-is (dem med tyggegumminæse) og må konstatere, at "de er da nok LIGE krympet en anelse i næsen, hva!"

- Når vi har overstået endnu en regnvåd sommer eller en iskold sne-vinter, og jeg må udbryde at "sådan var det ikke, da jeg var barn. DA skinnede solen om sommeren!"

- Når jeg en sjælden gang stifter bekendtskab med det Fjernsyn For Dig, der sendes idag. Så er det et spørgsmål om sekunder, inden jeg oprigtigt tænker, at "det var SANDELIG en anden kvalitet af børne-tv, da jeg var barn! Os, der er vokset op med Bullerfnis og Anna & Lotte er heldige børn.."

(hvor lyder det nederen, det her)

Forleden faldt jeg så over en Jørn Clevin-bog fyldt med helt simple sort-hvid tegninger af hjemmelavede ting, med tilhørende beskrivelser af, hvordan man fx lavede et par stylter ud af urtepotter.

Det var så simpelt, sødt og uden dikkedarer.


Det var en HEL bog fyldt med DIY (Do It Yourself), og jeg tog mig selv i at tænke, at "ja, dén var du ikke kommet langt med idag, Jørn C. I dag skal børn stimuleres på et langt højere niveau.."

Et uddrag af Jørn Clevins DYI


Men jeg tror ikke, at børn idag skal stimuleres på et højere niveau end for 20 år siden. Jørn Clevin er fint fint. Man skal bare ikke tro, at "de gamle dage kommer tilbage" ved KUN at fodre dem med Jørn Clevin-bogen og Bullerfnis-VHS'er. 


Man skal ikke blive forarget over at se mindre børn betjene en iPad med perfektion, for det er dén vej det går, og man kan ligeså godt lade sine børn følge med. 


Man skal passe på med at lyde nederen og som om man hedder Ingrid-Margrethe, er 76 år og har haft kakkelbord og spist sandkage hele sit liv, når man kun er 25. Så jeg stopper her.

(Men dén med nedgangen i kvaliteten af dansk børne-tv idag, synes jeg stadig er sand. Gammel-kone-agtig eller ej)

3 kommentarer :